Djaustji- Cser Emlékház

Djaustji- Cser Emlékház
Bevezető

Orfalu, egy cseppnyi falu három ország találkozásánál. Szlovén nevén: Andovci. Azért van szlovén neve, mert szlovének, vendek lakta település. Emiatt az egész vidék róluk kapta a nevét, úgy hívják, hogy: Vendvidék, amelynek jelenlegi, másik használatos neve: szlovén Rába-vidék. Orfalu más helyekről szemlélve az Óperenciás tengeren is túl, sőt még talán az Üveghegyen is túl leledzik, de innen szemlélve a világot, ez a világ közepe. A Djaustji- Cser Emlékház, édesapám szülői háza. A gyermekként nyaranta itt eltöltött időt meseszerűvé tették számomra a jóságos nagyszüleim, az ő sajátos nyelvükön felcsendülő szavaik, mondataik és egész lényük. A városi létből kiszakadva itt egy elvarázsolt miliőbe csöppentem. A Djaustji –Cser Emlékházban ezt a különleges hangulatot szeretnénk megidézni, és nagyszüleim népi kulturális örökségét bemutatni, az Örökségem: Egy öreg ház igaz meséje című interaktív időutazásban. Az Emlékházat elsősorban néhai édesapám, Cser István emlékének ajánljuk, de persze drága néhai nagyszüleimnek, és családunknak is.

Cser-Nagy Lívia

Na de mivel is vár pontosan a Djaustji- Cser Emlékház?

A Djaustji- Cser Emlékházban a kedves látogató egy interaktív időutazásban vehet részt, ahol a vidék népi, kulturális örökségével ismerkedhet meg. Játékos, interaktív kikapcsolódás, bepillantás és kétkezi tapasztalatszerzés vár mindenkit a kisparaszti munkakultúrába, cseppnyi történelemmel, némi építészettel, csipetnyi gasztronómiával, egy falatnyi néprajzzal fűszerezve, mindez az Örökségem: Egy öreg ház igaz meséjébe szőve.

Az időutazás önállóan egy térkép, egy tablet és egy fejhallgató segítségével tehető meg, és 4 nyelven (magyar, szlovén, német, angol) választható. (Az idei évben egyenlőre, még csak magyar nyelven ). A szükséges eszközöket a belépőjegy megváltásakor adjuk át, melyeket az időutazás befejeztével ugyanitt szükséges leadni.

Az Emlékházban az átadott térkép alapján szükséges haladni. A térkép számozással mutatja az egyes állomások helyét. Ezeket növekvő sorrendben követve, az egyes állomásokhoz érve, az adott állomáson el kell indítani (rá kell kattintani) az állomás számához tartozó tartalmat a tableten. A program kb: 1,5- 2 órás időtartamú, és leginkább 12 éves kor felettiek számára ajánljuk. Az időutazás végén 5 kérdésből álló Quiz vár mindenkit, a hibátlanul kitöltők nyereménnyel gazdagodnak. Mivel az időutazás részben kültéren zajlik, vízálló cipő viselése ajánlott.

A látogatás során tisztelettel kérjük házirendünk betartását, amely a Házirend menüpont alatt olvasható honlapunkon. Kérjük jegyváltás előtt mindenképp tájékozódjon házirendünkről, mert a belépőjegy megváltásával kedves vendégünk elfogadja a házirendben leírtakat.

Nyitás hamarosan !!!! Szeretettel várunk!